Hoe word je milieubewust?

Bewustwording kan je uitleggen als het inzicht krijgen in wie je bent en je systemen en patronen begrijpen die je leven bepalen en inrichten. Milieubewustwording is dus het inzicht krijgen op ecologisch vlak. Hoe is het met de planeet? En wat kan ik zelf doen om het milieu te verbeteren en een kleinere ecologische voetafdruk achter te laten?

Hoe is het met moeder aarde?

Vele jaren geleden is de aarde ontstaan, of de aarde inmiddels miljoenen of zelfs miljarden jaren oud is laten wij in het midden. Na het ontstaan is de mensheid en daarbij het woongebied enorm ontwikkeld. De mensheid wordt steeds slimmer. We kunnen grondstoffen samenvoegen en hiermee geniale uitvindingen produceren. Elektriciteit, de auto, gemetselde huizen, handige gebruiksvoorwerpen en ga zo maar door. Allemaal een gevolg van kennis welke gebruikmaakt van de grondstoffen die de aarde bevat of door de jaren heen heeft ontwikkeld. 

Overconsumptie

Wij vergroten onze kennis en halen dingen uit onze planeet waarmee wij een zo fijn, gelukkig en comfortabel mogelijk leven voor onszelf creëren. Helaas heeft deze kennis en wensen een keerzijde. Door overconsumptie en onverstandige productie heeft onze aarde veel te verduren van onze aanwezigheid. Grondstoffen worden schaars. De aarde vervuilt en de ozonlaag verkleint.

De aarde warmt op en dat is zorgelijk. Wij moeten zo omgaan met de aarde dat het voor ons nageslacht mogelijk blijft te leven op onze planeet. Doen wij hier niets aan, zullen de zeeën langzaam opdrogen, de bossen verdwijnen, en de planeet simpelweg te warm worden om levend organisme te huisvesten.

Ecologische voetafdruk

Hierboven benoemde wij al even wat het effect is van ons consumptiegedrag op onze planeet. Dat noemen wij ook wel een ecologische voetafdruk. Onze wensen worden steeds hoger. We willen graag een zo comfortabel en fijn mogelijk leven voor onszelf creëren. Om het comfort te kunnen ervaren hebben wij hiervoor duizenden gebruiksartikelen ontwikkeld. 

Om die producten te maken zijn grondstoffen nodig die uit de aarde komen. Deze grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. Op een gegeven moment is het op. Doordat wij massaal consumeren heeft dit veel effect op de planeet en het klimaat. De aarde warmt op en de ijsbergen zijn aan het smelten. Als wij lang genoeg doorgaan met dit gedrag zal uiteindelijk de aarde zo warm worden dat het water is verdampt en er simpelweg geen leven meer mogelijk is en de aarde aan zijn eigen succes ten onder gaat.

Bij het kopen van producten kan je goed nadenken over de ecologische voetafdruk die dat artikel veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan: gaat dit artikel lang mee? Heb ik dit artikel echt nodig? Van welk materiaal is dit artikel gemaakt en welk effect heeft dit op het milieu? Ga zo maar door. Wees je bewust welke weg een artikel aflegt en hoe belastend dit voor het milieu is.

Wat kan jij doen voor een schonere wereld?

Om zelf je steentje bij te dragen aan een schonere wereld kan je gemakkelijk een aantal gewoontes aanleren. Wij willen je al een beetje op weg helpen door je een aantal voorbeelden te geven van dingen die je kan toevoegen of aanpassen in je dagelijkse leven.

  1. Koop duurzame producten
  2. Eet minder vlees of wordt zelf helemaal vegetarisch
  3. Pak vaker de fiets
  4. Vervang je gloeilampen voor LED-lampen
  5. Koop producten van hoge kwaliteit
  6. Vraag een offerte aan voor zonnepanelen
  7. Eet biologisch voedsel
  8. Stop zoveel mogelijk met kant-en-klare bewerkte voeding
  9. Koop voeding bewuster en houd rekening met gewenste porties
  10. Neem je eigen tas mee naar de supermarkt
  11. Ga niet op vliegvakanties
  12. Als je de auto kan missen, verkoop hem of meld hem aan als deelauto