Duurzaam consumptiegedrag en mindset

Dat je in je eentje de wereld niet in z’n geheel kan veranderen zal ieder normaal denkend mens kunnen begrijpen. De aanstichter van de prachtige stad Rome is ook in het grondbeginsel maar gewoon begonnen. En zie tot welke imponerende stad en architectuur dit heeft geleid. Ook al voelt een handeling of gedraging slechts als een druppel op een gloeiende plaat, de enige manier om iets voor elkaar te krijgen is uiteindelijk ‘kom in actie’.

1. Inspiratiebron

Duurzaam consumptiegedrag zal nagenoeg altijd effect hebben op meerdere vlakken in je leven. Als jij hebt besloten duurzamer te willen consumeren en dus ook je leven duurzaam in te richten is dit niet alleen maar een paar ‘milieuvriendelijke dingetjes’ kopen. Als je voor een bewuster en beter leven en consumptiegedrag kiest, denk dan aan duurzame producten, milieubewuste vervoersmiddelen, biologisch eten, kwaliteitskleding etc.

Als je eenmaal dit pad inslaat, zal dit ongetwijfeld worden opgemerkt door je omgeving. De artikelen die je koopt zien er vaak natuurlijker uit. Je gooit minder snel iets weg. Je gebruikt artikelen voor een lange tijd (super duurzaam). Je bezittingen zijn van overwegend hoge kwaliteit en ga zo maar door.

Mensen om je heen gaan dit door hebben, en zo kan jij als individu tussen de miljoenen mensen een aanstekelijk effect hebben op je omgeving. Gedrag wordt overgenomen en gekopieerd. Niet zo gek als je voor een duurzame levensstijl kiest, ga je hierover lezen, hierover discussiëren, ideeën uitwisselen, Pinterest doorspitten en ga zo maar eindeloos door.

Veel mensen willen echt hun steentje bijdrage aan een betere en schonere wereld, maar hebben geen idee hoe of denken alleen maar aan die druppel op de gloeiende plaat. Wees jij de inspiratiebron voor je omgeving en voordat je het door hebt, kan je met je positieve mindset en levensstijl al tientallen mensen inspireren.

2. Patronen

In onze samenleving gaan heel veel dingen gewoon zo, omdat dit al weken, maanden of jaren zo gaat. Patronen ontstaan om minder keuzes te hoeven maken en processen te versnellen. Zo ontstaat ook het consumptiegedrag waarin krachtig wordt bijgestuurd door steeds efficiëntere marketing. Je wordt beïnvloed om zo onbewust mogelijk te consumeren en het liefst zoveel mogelijk. Om je bewust te worden van deze patronen zal je echt weer zelf je keuzes moeten maken en hierover goed nadenken en filosoferen. En niet bijvoorbeeld klakkeloos het ene na het andere goedkope kledingstuk bij een milieuonvriendelijke retailer aanschaffen puur om dat het vooraan in de winkel hangt en toevallig ook nog in de sale blijkt te zijn.

Naast de duurzame aspecten heeft kopen van soortgelijke artikelen ook nog eens een groot effect op uitbuiting van productiemedewerkers welke deze goedkope artikelen vaak onder erbarmelijke omstandigheden voor onze westerse wereld produceren. Maar daar gaan we niet verder op in.

Om je eigen gedrag te veranderen moet je je dus bewust worden van je patronen. Waarom koop je wat je koopt? Heb je het wel echt nodig? Vervangt mijn aankoop een kapot bezit of is het puur om een geluksgevoel te creëren? Is dit een artikel waarmee ik lange tijd kan doen? Is het een artikel trendafhankelijk of ben ik hier over een jaar nog lang niet op uit gekeken.

Wees je dus bewust van je patronen die je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Stel je zelf goede vragen. En ontwikkel nieuwe gewoontes. Koop bewuster, kies duurzamer, gebruik langer.

3. Geluksgevoel

Als je het gevoel hebt goed bezig te zijn heeft dit een effect op je geluksgevoel. Je voelt je simpelweg gelukkiger dan je heel bewust consumeert en geniet van mooie en kwalitatief hoogwaardige artikelen. Een artikel van goede kwaliteit blijft langer mooi, kan je langer op een prettige manier gebruiken zonder gebreken. En hoe fijn is het dat je als individu een steentje kan bijdragen aan een mooiere en schonere wereld. Dat jij alleen iets kan betekenen voor het universum.

4. Gezondheid

Als je kiest voor duurzaam consumptiegedrag heeft dit automatisch effect op je gezondheid. Naar je werk met de auto kan voor veel mensen ook prima op de fiets. Hoppa, direct een stukje gezonde beweging aan het begin van je werkdag.

In je nieuwe lifestyle kies je voor biologische voeding. Een biologische appel is niet alleen veel lekkerder. Ook stop je jezelf terwijl je gezond eet niet onnodig vol met de overblijfselen van bestrijdingsmiddelen die ervoor zorgen dat je appel er perfect uitziet en lang goed blijft.

Onverstandige en milieuonvriendelijke aankopen zorgen ook nog eens voor stress. Je bezittingen gaan sneller kapot of blijven minder lang mooi. Hierdoor moet je ze vaker vervangen, besteed je meer tijd aan winkelen en moet je keer op keer (onbewuste) keuzes maken.

Tot slot

Denk eens wat vaker na voordat je iets koopt. Bekijk je opties en kies bewust wat je binnen je leven toelaat. Vorm een nieuw patroon welke je nieuwe levensstijl wordt en inspireer hiermee zoveel mogelijk mensen.