Plastic in cijfers

Plastic komen we overal tegen, en dan bedoel ik niet alleen de verpakkingen van producten in de supermarkt. Ruim een derde van de producten in de supermarkt zitten verpakt in plastic of de fabrikanten hebben plastic gebruikt in het transport naar de winkelschappen toe. Dat is 1 op de 3 producten. (Bron: Zembla)

9.200.000 ton

Zoveel ton plastic hebben we met ze alle gemaakt sinds 1950. Dit lijkt ook vanaf lang geleden, maar bedenk hierbij dat de helft hiervan pas in gemaakt na het jaar 2000. Het plastic wat op dit moment in gebruik i,s is 2.700 miljoen ton. Er is 900 miljoen ton verbrand en 600 miljoen ton gerecycled. Snelle rekenaars zien dat er dan nog 5.000 miljoen ton overblijft. Dit is helaas het getal wat op dit moment afval is.

Persoonlijke bijdrage

Onze persoonlijke bijdrage is wereldwijd gezien laag. Dit vanwege ons afvalsysteem en manier van leven. Wees alleen niet te snel trots op jezelf. Wij gooien gemiddeld per jaar 174 kilo afval weg. 19% hiervan is plastic. Dit komt neer op ongeveer 33 kilo. Meer dan de helft hiervan is plastic wat dient voor dagelijks gebruik. Denk hierbij aan shampoo, vleesverpakking en pakken drinken. (Bron: Plastic Soup Foundation)

Kampioen in hergebruik Europa

Onderstaand een overzicht van de top 5 landen die het meeste plastic hergebruiken in Europa.

  1. Nederland 29%
  2. Frankrijk 19,5%
  3. België 18,9%
  4. Verenigd Koninkrijk 17,2%
  5. Italië 17,1%

Zoals je ziet, loopt Nederland ver voorop in de strijd om plastic op een goede manier te verwerken. Positief dus. Echter verdwijnt 1 op de 3 verpakkingen nog steeds in de afvalbak. (Bron: CBS)

Cijfers en feiten

  • Jaarlijks eten vissen ongeveer 12 tot 24 miljoen kilo plastic op.
  • In de grote oceaan drijft een plastic massa wat ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland.
  • Plastic tasjes hebben een gemiddelde levensduur van 15 minuten.
  • Elk jaar maken we 250.000.000.000 kilo plastic, de helft hiervan wordt na 1 keer gebruiken weggegooid.
  • 99% van al het plastic wat ooit is gemaakt, bestaat deze dag nog steeds.

(Bron: Plastic Soup Foundation)